Foder till människans bästa vän

Du som hundägare vet vikten av rätt hundfoder, för att hunden ska må bra, vara pigg och aktiv samt åldras med hälsan i behåll. I dag skriver vi om just hundfoder och hundmat och tipsar på vad för foder du ska ge din hund om denne till exempel är en jakthund.

labrador hundvalpI Allehanda kan vi läsa att jakthundar gärna ska ha sitt foder på kvällen, och då huvudmål, för att sedan på morgonen få en liten portion. För tydligen är det så att hunden får ut det maximala av fodret ca 24 timmar efter själva intaget av detsamma, och det gör att man inte behöver ge så värst mycket mat till hunden på morgontimmarna. Men som tips ska man gärna ändå ha med något energirikt att ge till hunden under dagen i skogen. Snacks med mycket fett som är fördelat i mindre portioner över dagen är att föredra.

Spara pengar på foder – om du vet vad det ska innehålla

I DN kan vi samtidigt läsa att man som hundägare kan spara tusentals kronor på att köpa vissa sorters foder till sin kära, trofasta vän. Det viktigaste är bara att hunden får ett bra foder, med alla näringsämnen som faktiskt behövs för att hunden ska må bra. Lågprisfoder har ofta en större andel kolhydrater och mindre fett, men det behöver inte vara ett problem så länge som näringsinnehållet är riktigt och rätt. Det kan vara ett bra tips att köpa veterinärfoder till hund – för rätt foder fyller viktiga funktioner för bland annat hundens hjärnas utveckling, för inlärningsförmågan men även för hud och päls.

Mineraler är viktiga för reduceringen av cancer hos hunden, den sjukdom som orsakar flest dödsfall hos hundar i Sverige. Selen är en mineral som är särskilt viktig, en antioxidant som bör finnas med i hundfodret. En frisk och glad hund äter bra och gott foder, det är viktigare än vad en kan tro. Sedan kan man ju variera lite från och till, för hundens egen skull.