Använd walkie-talkie i hundvardagen

När du vill starta ett hunddagis finns det en hel del krav att följa och rekommendationer att ta del av och du ska nogsamt följa de lagar som finns. Att ta hand om andra människors bästa vänner kommer med förpliktelser men är också väldigt givande.

Det är precis lika viktigt att en fyrbent älskling har en trygg vardag som att en tvåbening har det. En hundägare ska känna sig trygg då hen lämnar in sin pälskling om morgonen, trygg i vetskapen om bra omvårdnad, roliga lekkompisar, säkerhet och tillräcklig rastning. Därför ställer myndigheterna höga krav på dig som driver hunddagis, bland annat måste du ha tillräcklig bemanning.

Erfaren personal

Ett större hunddagis är personalkrävande. Du får enligt lag ha upp till tolv hundar per heltidsanställd så ju fler hundar, desto fler personal och personal är den största kostnaden. Till skillnad från dig som driver dagiset behöver personalen inte ha utbildning varför ett tips är att ta emot praktikanter. Kom dock ihåg att det är du som är ansvarig för såväl personal som hundar och att du inte får tumma på antalet hundar vs antalet heltidsanställda (en praktikant är inte anställd).

Om ni är många personal befinner ni er ofta på olika platser under arbetsdagen; framför allt med många hundar då flera rastningar om dagen behöver göras och medan några promenerar gör andra ren boxarna eller jobbar administrativt. Rekommendationen är att ha max tio hundar per person vid promenad och många väljer att gå åt olika håll för att hålla hundarna lugna. Det kan göra kommunikationen svår men det underlättas genom till exempel walkie talkies som gör att ni kan nå varandra oavsett var ni är; en modell med inbyggd högtalare gör att ni inte behöver hålla radion mot örat när ni samtidigt håller tio hundar. För att alltid kunna nå varandra är det är bra att ha walkie talkie och framför allt sådana som inte kräver licens som medför extrakostnader. En bra walkie talkie räcker 9-10km vilket gör att även de på promenad enkelt kan nås.

Utöver utbildning

Utöver utbildning finns flertalet andra krav och lagar på dig som driver hunddagis. Några av de viktigaste rör lokalen som måste vara godkänd av miljöförvaltningen; hör med myndighetens djurskyddsinspektörer där du bor vad som gäller, de är experter och hjälper gärna till!