Allt populärare med hundspann

Det verkar blåsa en aktiv vind just nu och allt fler intresserar sig för hundspann – både som äventyr men även som sysselsättning. Svenske Alexander Johansson satsar på att bli bäst i världen. 

3857374-sled-dogSom människa ska man satsa högt och stort, även om man inte skulle komma ända fram så har man då iallafall kommit längre än vad man skulle om man inte satsat alls. När det kommer till hundspann så är det något som verkar bli allt vanligare. Att från att åka hundspann i Sälen med sina vänner till att själv föda upp hundar och livnära sig på det. Tidningen Barometern skriver om Alexander Johansson som har som mål att bli bäst i världen på att köra hundspann.

Omringad av Alaska Hyskie

Alaska Hyskie är hundrasen som är den mest populära draghunden som finns, och det var 90 stycken hundar som Alexander Johansson fick i uppdrag att när han första gången kom till Kirkenes, Norge, att ta hand om. Nu han han avancerat och även om han leder turister så satsar han även på att vara med i olika hundtävlingar. Tävlingarnas längd brukar vara ungefär 1000 kilometer och han har som en femårsplan att bli bäst i världen. Då handlar det att man ska älska det man gör och verkligen leva för det – vilket det känns som att ha gör.

Det är inte bara Alexander som tävlar som är svensk utan Sussie Grönberg har ambitionen att bli en mästare, och kanske kan de utbyta erfarenheter med varandra?

125 mil på 38 dagar

Som sagt behöver man inte tävla eller vara turist för att få njuta av hundarna. Är man naturfotograf och ska fota på fjället kanske detta färdmedel kan vara det bästa. Fotografen Nicklas tog sig 125 mil och fotograferade på 38 dagar och fick ihop bilder och minnen som han aldrig kommer att glömma. Så, glöm inte att åka hundspann vid din nästa fjällenresa!