Hundförsäkring – därför är den viktig

När du just fått fyrbent tillökning i familjen är kanske inte det första du tänker på att att skaffa ett försäkringsskydd till du nya följeslagare. Det kan dock vara ett stort misstag. Beroende på vilken ras din hund tillhör och om den är tänkt att vara en sällskaps- eller brukshund och var i landet du är bosatt kan en försäkring verka väl dyr.

Men den dagen din vovve blir sjuk eller skadar sig kan det bli en ännu dyrare historia för den som valt att hoppa över en hundförsäkring. Är din hund mer än bara en följeslagare kan försäkringen vara en ännu viktigare investering. Med detta menas till exempel jakt- eller utställningshundar.

Ännu viktigare är försäkring för den som arbetar med hunduppfödning och för uppfödare och kennelägare finns det speciella typer av hundförsäkringar. Då är hundförsäkringen lika viktig som vilken försäkring av privat egendom som helst.

Hund får spruta hos veterinärenFör dig som blivande hundägare kan det vara bra att inkludera försäkringskostnader redan innan du beslutat vilken hundras du tänker skaffa. Olika raser har olika vanliga hälsoproblem och sjukdomar de kan drabbas av och försäkringskostnaderna kan skilja sig åt rejält beroende på vilken hundras du valt.

Många försäkringsbolag erbjuder rabatter för den som väljer att försäkra sin hund redan som valp. Detta kan spara mycket pengar och besvär senare i din hunds liv. Det värsta beslutet du kan behöva ta senare om du inte har en fullgod försäkring som täcker din hunds hälsobesvär är att behöva avliva den för att kostnaderna för veterinärbehandlingen är för höga.

Allt detta gör att trots försäkringskostnader och självrisksnivåerna kan verka höga för hundförsäkringar är de en nödvändighet för de flesta hundägare för att man ska kunna känna sig trygg med sin nya hund och få en följeslagare som håller sig frisk och pigg under sin levnadstid. Det kan vara lätt att vara efterklok när hunden redan är skadad men då är det redan för sent att skydda sin hund.