Hundutställningar

De flesta hundägare tycker förmodligen att deras hundar är det perfekta exemplaret. Sedan finns de hundar som faktiskt är perfekta enligt hur rasen ska se ut. Detta bestäms i hundutställningar, som lockar många hundfantaster varje år.

1180407-west-highland-white

Hundar är utomordentliga sällskap och människans bästa vän, det visste vi redan. De flesta hundägare är oerhört stolta över sina hundar och ser dem även som sina barn, som de helst skulle vilja höja till skyarna. På grund av den här stoltheten är det många som vill visa upp sina hundar för resten av världen och verkligen få ett kvitto på att deras hund är absolut vackrast. Detta gör de genom att ställa ut hundarna i olika hundutställningar och det är flera hundra hundägare som varje år vill visa upp just sina hundar på de olika utställningarna runt om i landet.

Pudeln Tom – Sverige vackraste hund

På svd.se kan man läsa om pudeln Tom som deltagit i massor av utställningar under förra året och som utsetts till Sverige vackraste hund. Tom blev utsedd till årets utställningshund eftersom han samlat in flest poäng under 24 utställningar 2014. För att plocka hem poäng på utställningarna och kunna vinna ska en hund vara så nära det perfekta exemplaret av rasen som möjligt. Hunden ska vara nära till lynne, utseende, sundhet och rörlighet.

Regler vid hundutställningen

De flesta hundutställningar är till för rashundar och här kan ägare få mer information om den hundras de har, medan kennlarna får ett kvitto på att de avlat fram fina exemplar av rasen. Han- och honhundarna i samma ras bedöms alltid var för sig och vinnarna ställs mot varandra. De sista två hundarna utnämns sedan till ”bästa hund i rasen” och ”bäst i motsatt kön”. Den hund som blivit utsedd till den allra bästa i rasen går vidare till en final för att tävla om att bli ”bäst i gruppen” och ”best in show”. De här finaltävlingarna är dock inofficiella. I rastävlingarna vinner de fyra bästa hundarna i varje rasgrupp ett pris i form av rosetter med dessa färger:

  1. Röd
  2. Blå
  3. Gul
  4. Grön