Många sjuka hundar till Sverige

Antalet sjuka hundar ökar och detta tros vara på grund av att det importeras många hundar med okända åkommor till Sverige. Men många av de sjukdomar som hundar drabbas av går att bota och en del av dem drabbar även människor.

1829849-irish-setter-dog

De senaste åren har djursjukhusen runt om i landet sett en kraftig ökning av sjuka hundar och hundarna är ofta så sjuka att de måste avlivas, rapporterar Sveriges Radio. Anledningen till den ökade sjukdomen är att många adopterar hundar från utlandet som i första hand ser friska ut, men som ofta är sjuka. Jordbruksverket konstaterar att många av hundarna importeras från länder som Serbien och Rumänien. Dessa hundar bär på främmande sjukdomar som kan vara dödliga för dem, och även skadliga för människor. De som adopterar sina hundar från utlandet riskerar inte bara att behöva avliva hundarna. De riskerar även en dyr räkning eftersom hundförsäkringarna inte gäller för dessa hundar.

Boxer – rasen som måste göra flest veterinärbesök

Det är dock inte bara de importerade hundarna som riskerar att råka ut för sjukdomar. Precis som för oss människor, finns många hundsjukdomar som kan drabba både unga och gamla hundar. Det finns en del hundar som är mer benägna att bli sjuka än andra. Till exempel bör man undvika att köpa en boxer om man vill ha en frisk hund. Enligt HD är hundrasen nämligen den som man behöver göra flest veterinärbesök med. De tio hundraser som måste besöka veterinären mest är dessa:

  1. Boxer
  2. Irländsk varghund
  3. Grand danois
  4. Dobermann
  5. Airedale terrier
  6. Bernersennen
  7. Riesenschnauzer
  8. Rottweiler
  9. Flatcoated retriever
  10. Skotsk terrier

Människosjukdomar vanliga bland hundar

När det kommer till vanliga sjukdomar bland hundar är exempelvis ledartros väldigt vanligt. Detta kan man dock behandla och förebygga med glukosamin som man kan hitta på http://www.svenskadjurapoteket.se/glukosamin. Precis som människor kan hundar även drabbas av tumörer, autoimmuna sjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar och fetma. Cancersjukdomar som leukemi, drabbar både unga människor och hundar. Andra vanliga sjukdomar hos hundar är epilepsi och sköldkörtelproblem. De absolut vanligaste dödsorsakerna hos hundar är cancer, blodförgiftning och trafikolyckor, skriver Ny Teknik.